Zamieszczone przez blackrs
[O1] Sensowne modyfikacje zawieszenia i wielkość kółek.
Zwiń
X
-
[O1] Sensowne modyfikacje zawieszenia i wielkość kółek.
Witam,
jestem świeżo upieczonym właścicielem Octavii 2.0 8v.
Zakupiłem samochód na stalowych 15-stkach i chciałbym zrobić z tym porządek po swojemu.
Przesiadłem się z bardzo twardego wybijacza kręgosłupa, tj. z Vectry -50mm, więc chciałbym żeby było odrobinę delikatniej.
Modyfikacje powinny być w miarę niskobudżetowe, bo gdybym posiadał nadmiar 10.000zł zapewne szukałbym RS'ki.
Ale do rzeczy.
Zdaję sobie sprawę, że najrozsądniejszym sposobem na modyfikację będą sprężyny i amortyzatory -20mm od RS oraz 205/50R17 na felgach 7,5x17 et35.
Jednak rozsądek to jedno a serce mówi co innego.
Mam kilka pytań, które pomogą mi podjąć konkretne decyzje.
1. Czy zawieszenie Leona I FR -20mm będzie pasowało Plug & Play do mojej Octavii?
2. Czy zastosowanie samych sprężyn -35mm, np. KW bądź H&R jest dopuszczalnym rozwiązaniem? Czy bezwarunkowo muszą być do tego odpowiednie amortyzatory?
3. Jak duże kółka wejdą w nadkola, tak, bym mógł bez problemu zabrać ze sobą od święta 3 dorosłe osoby na tylnej kanapie (żeby nic nie ocierało)?
4. Czy 235/40R18 na 8,5x18 et 35 spełniłyby punkt 3? Ktoś użytkował?
-
-
goralto,kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Macie wiedzę czy - spojlery przód i tył z wersji RS Octavii 2 przed FL będą pasowały do obecnej Octavii Tour 2 :wink: . Proszę o podpowiedź.
Czy można polegać na tej instrukcji: http://forum.skodaclub.pl/zrob-to-sa...-rs-t1782.html
Komentarz
-
-
kondzio1, tu temat dotyczy O1 nie O2
LUKI, oj spokojnie spokojnie :wink: potrafimy pomożemy
goralto, 18" siedziało już w niejednej O1 tyle że to chyba dużo za dużo :P
Ja u siebie posadziłam 17" ET35 i opony 225/45/17 co i tak jest już dość wygórowanym rozwiązaniem.
Co do samych sprężyn to ja planuję posadzić na samych springach z RSki, spotkałam się z wieloma negatywnymi wypowiedziami w tym temacie, ale wiadomo każdy robi tyle na ile pozwala domowy budżet...
Pozdrowionka:twisted: mała czarna :twisted:
Komentarz
-
-
Re: Sensowne modyfikacje zawieszenia i wielkość kółek.
Zamieszczone przez goraltoWitam,
jestem świeżo upieczonym właścicielem Octavii 2.0 8v.
Zakupiłem samochód na stalowych 15-stkach i chciałbym zrobić z tym porządek po swojemu.
Przesiadłem się z bardzo twardego wybijacza kręgosłupa, tj. z Vectry -50mm, więc chciałbym żeby było odrobinę delikatniej.
Modyfikacje powinny być w miarę niskobudżetowe, bo gdybym posiadał nadmiar 10.000zł zapewne szukałbym RS'ki.
Ale do rzeczy.
Zdaję sobie sprawę, że najrozsądniejszym sposobem na modyfikację będą sprężyny i amortyzatory -20mm od RS oraz 205/50R17 na felgach 7,5x17 et35.
Jednak rozsądek to jedno a serce mówi co innego.
Mam kilka pytań, które pomogą mi podjąć konkretne decyzje.
1. Czy zawieszenie Leona I FR -20mm będzie pasowało Plug & Play do mojej Octavii?
2. Czy zastosowanie samych sprężyn -35mm, np. KW bądź H&R jest dopuszczalnym rozwiązaniem? Czy bezwarunkowo muszą być do tego odpowiednie amortyzatory?
3. Jak duże kółka wejdą w nadkola, tak, bym mógł bez problemu zabrać ze sobą od święta 3 dorosłe osoby na tylnej kanapie (żeby nic nie ocierało)?
4. Czy 235/40R18 na 8,5x18 et 35 spełniłyby punkt 3? Ktoś użytkował?
Ad2. Dopuszczalne jest, ale sam wiem po sobie, że to jest rozwiązanie do du.. Auto zachowuje się jak piłka pingpongowa wtedy. Lepiej odrazu cały zestaw amorki + springi np. Koni.
Ad3. ja u siebie miałem 8,5"x18" z oponami 225/40 R18 przy springach -30mm i seryjnych amorkach i przy zapakowanym tyle obcierało. A jak się postarasz to i 20" wejdzie
Ad4. 235 to już za szeroko moim zdaniem do octavki IOpel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez goraltoModyfikacje powinny być w miarę niskobudżetowe,
Elemenatuer ma/miał w dobrej cenie KYB AGX z regulacją twardości.
Ewentualnie możesz pomyśleć nad B6 lub B8.
I połączyć KYB lub Bilsteiny ze springami Eibach pro kit.
Do tego podobno dobrze robią silentblocki na tył od Leona Cupry.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UdeskyZamieszczone przez goraltoModyfikacje powinny być w miarę niskobudżetowe,
W tej cenie mam albo same springi, albo używany zestaw z RS.
Zastanawiam się tylko czy różnica obciążenia przedniej osi (2.0 vs 1.8T) nie spowoduje, że auto w ogóle nie zejdzie w dół.
EDIT:
Dostałem niedawno propozycję oryginalnego zawiasu od Leona FR za 300-350zł komplet.
Dedykowany komplet sportowego zawieszenia zaczyna się od 2000zł - dla mnie za drogo :/
Szczególnie w porównaniu do zawiasu z FR'a.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez goraltoZastanawiam się tylko czy różnica obciążenia przedniej osi (2.0 vs 1.8T) nie spowoduje, że auto w ogóle nie zejdzie w dół.
Zamieszczone przez goraltoChciałbym się zmieścić w 1000zł z montażem.
Sama wymiana + ustawienie zbieżności to dobre 200zł. Tył zawsze można samemu wymienić z przodem jest trochę trudniej, ale jak się ma odpowiedni klucz to nie ma problemu.
Aha i wymień sobie przy okazji górne łożyska w kielichach amortyzatorów.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Nie wiem co to za zbieg okoliczności, jeszcze godzinę temu nie było nic na alle...
A tutaj => http://allegro.pl/sprezyny-zawieszen...540280536.html
I teraz czy dobrze kombinuję: B4 VNE-4575 + BNE-2917 :?: :?: :?:
Komentarz
-
-
przyjedź do mnie zobaczysz jak się jeździ na niskobudżetówce ....
KYB Excel-G + springi jamex-30 + koło z opona 225/40R18 nie spełni twoich wymagań jeżeli chodzi ci o komfort. będzie nisko , twardo i raczej mało komfortowo, owszem w zakręty będziesz mógł wchodzić z większa prędkością bezproblemowo , ale ile razy będziesz to robił... .
Koło max 17 cali z oponą o profilu 45 i ew. jakiś miękki gwint z reg. twardości np. KW V2
wtedy może będzie nisko i komfortowo
Komentarz
-
-
Udesky, Koni ma ostatnio promocje i kpl amorów chyba z serii SRT (Street) można za 1000 dostać, chociaż z tego co widzę cena ta wyczerpie kpl. budżet kolegi i nie starzcy na springi :roll:Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
MTS technik produkuje nawet ciekawe amory. Nie jest to na pewno ta klasa co koni itp., ale rozmawiałem z człowiekiem, który to przetestował na własnej skórze i mają niezłe parametry, nie rozwaliły się jak na razie. Dają 2 lata gwarancji, dużo jeżdżę, więc się skuszę, sam przetestuję co to jest warteCena bardzo korzystna.
Komentarz
-
-
jak chcesz w 1000 się zmieścić z montażem to mogę ci oddać swoje zawieszenie
Kyb excel-G
sprężyny jamex -35
sprężyny oryginalne
zestaw na bezdroża na przód.
springi jamexa są po ok 10 tyś przelotu, co do amorów to mogę podjechać na stacje kontroli żeby mi powiedzili jaka jest ich sprawność, są po ok 50 tyś przelotu
co do ceny to byśmy się dogadali na PW
Komentarz
-
-
krzysiek13, MTS do Koni nawet nie doskoczy bo to budżetowy sprzęt jest. Mam kpl. kit MTSa w polówce (amory o skróconym skoku + springi -35 mm przód, -30 mm tył z możliwością opuszczenia na talerzyku), traktowany jest ostro i jak narazie (odpukać) sprawdza się dobrze i nic mu się nie dzieje :wink: Z tym że polo to wersja light (850 kg) więc też amory bardzo w d... nie dostają :roll:Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RALF...nie spełni twoich wymagań jeżeli chodzi ci o komfort.
PS.
Sprężyny od RS'a już zakupione.
Teraz muszę tylko dopasować amortyzatory.
Na forum znalazłem kilka zapisków insynuujących, że być może amory od RS'a mają taką sama twardość jak od innych wersji.
Może zostawić te moje?
Komentarz
-
-
Używane sprężyny H&R w przyzwoitym stanie (im mniej poobijane, skorodowane i poobcierane w obrębie najgęstszych zwojów - tym mniej używane) można dostać za około 200zł.
Mam takowe w zestawie z AGXami i sobie chwalę. Sprężyny przednie do TDI (obciążenie osi powyżej 980kg) a obniżenie przy 1.8T wyszło w stosunku do serii około 15-20mm, tylne do kombi mam od tourana (!) też H&R, obniżenie również wyszło około -15mm w stosunku do serii. Sprężyny od hatchbacka nie nadają się do kombi bo tył potrafi siąść nie -35 a -60 statycznie nie wspominając już o załadowanym bagażniku
Pragnę zauważyć że obniżanie w stylu przód -50 a tył -30 skutkuje zmianą geometrii przedniego zawieszenia a konkretnie zmniejszeniem kąta wyprzedzenia zwrotnicy o około 0,5stopnia (caster) co skutkuje zwiększoną tendencja do podsterowności. Więc jeżeli obniżać seryjne zawieszenie to nie niżej niż ok. 35mm oraz równo przód i tył.
Komentarz
-
-
Jak wspomniałem nie ma czysto gazowych, odsyłam do googli i pierwszych z brzegu linków:
Skoro zużyte amortyzatory gazowe ciekną olejem... zaraz zaraz! Jak to olejem?! GAZOWE??!!
No weź pomyśl. Jak rzadki gaz może tłumić drgania i ruch, to przez jakiej wielkości zaworki musiałby się przeciskać, jaki byłby koszt wytworzenia i ile by taki amortyzator musiał kosztować? Hę? :wink:
Mam nieodparte wrażenie że ta kwestia na forum już była. :roll:
A jak STR.T są do O1, co mnie nie dziwi bo skoro w katalogu są to i dostępne też powinny być to bierz! Sprawdź je bo wielu się o nie już pytało ale nikt nie wiedział jak tak na prawdę się na nich jeździ.
Komentarz
-
-
mam teraz KYB excel-G i jak dla mnie to są strasznie twarde , szukam czegoś miększego, dlatego tez pytałem o koni strrt , jeżeli były bo to amorki olejowe lub gdyby ktoś powiedział mi jak mu się jeździ na tych amorkach( chodzi o komfort) i potwierdził że jest dobrze to zapewne bym je kupił nawet dziś. Jeżeli nei wiem co to jest to nie chce brać czegoś co już mam a co mi nie odpowiada
A jeździł ktoś z was na gwincie AP ??
Komentarz
-
Komentarz